Un homme.

Sa bagnole.

La gloire.

Een man. Een plan. Je rijdt Europa rond en rijgt de landen aan elkaar in classic rally’s van vijf dagen. Elk team heeft een piloot, een copiloot, en een eigen classic car. Elk jaar stap je weer in waar je het jaar ervoor was uitgestapt.

Na Kortrijk (2017), Bilbao (2018), Lisboa (2019), Almeria (2021), Gerona (2022) en Calvi (2023) landen we in 2024 in Toulon en trekken we vanaf de Côte d’Azur onvervaard de Alpen in om grenzen te kruisen en hier en daar wat te verleggen. Wat Hannibal kon met olifanten, kunnen wij met paarden. 

Dit wordt weer jouw week waarin de vrijheid wenkt.

Le Grand Tour 2024

woensdag 8 mei 2024 > zondag 12 mei 2024

Le Grand Tour is geen koers, het is een jaarlijkse rally voor classic cars met modeljaar 1975 of vroeger. Een trip voor klasbakken, en het is ‘men only’.

Graag nodigen we jou en je co-piloot weer uit voor een road trip op eigen tempo en zonder zorgen. Het logistieke regelen wij: vliegtuig, transport, logies, culinaire proeverijen… jij rijdt en je geniet. Waarom niet?

We landen in Toulon, waar je wagen op je wacht. We doorkruisen parels van streken en steden. We zien ze samen, eten samen, rijden samen. Of alleen. Je bent je eigen baas.

En voor de fans: Le Grand Tour is ook een regelmatigheidsproef. Je mag elke dag meedingen naar de titel en wie weet pak je op het einde de trofee. Maar rijd je liever losjes mee, richt je blik dan op de einder en start cruising. Niks moet.

Of toch wel: inschrijven. Heb je een classic car van voor 1975, een co-piloot en ben je vrij van 8 tot 12 mei, schrijf je dan gauw in via deze link . De plaatsen zijn gegeerd maar ook beperkt (maximum 75 wagens).

Het parcours

Woensdag 8 mei // Wevelgem (BE) ✈ Toulon (FR)

Ah, Toulon! De bakermat van Bécaud en nog veel meer, maar dat is voor een andere keer. Eerst: blij weerzien met de bagnoles, en dan: Lyon nous attend!

Woensdag 8 mei // Toulon (FR) > Lyon (FR)

Klaar voor een van de langste ritten ever van Le Grand Tour? We houden Grenoble en de skistations rechts van ons en klimmen tussen de Luberon en de Verdon omhoog op de kaart. Op de presqu’île in Hotel Boscolo wacht de nacht. En het kalmerende geklots van de Saône en de Rhône. Waar wij nu al naar verlangen? Naar het diner met zicht op de Basilique de Notre Dame. Bon appétit.

Donderdag 9 mei // Lyon (FR) > Genève (CH)

Vandaag leidt de rivier de Ain ons een heel stuk richting de cols. En ook: we gaan tegen de stroom in, hoe geestig is dat? Even hopen op goeie benen, dat wel, want finaal gaat het bergop. Gisteren Franse kaas geproefd? Wat dacht je van een stukje gruyère straks? President Wilson ontvangt je hier met open armen. Of althans zijn hotel.

Vrijdag 10 mei // Genève(CH) > Lausanne(CH)

Wie vanmorgen de ogen opent en smoke on the water ziet, heeft niet per se te veel gedronken. Aanschouw het meer van Genève. Deep Purple slikte hier in 1971 een behoorlijke hoeveelheid rook toen het casino waarin Frank Zappa een eind verderop optrad in lichterlaaie stond. We rijden er vandaag omheen en voelen de Jura onder onze wielen glijden. Bonjour la France, alweer. Maar vanavond: vive la Suisse. Waar we gisteren door een president ontvangen werden, logeren we nu in het koninklijke Royal Savoy. Noblesse oblige.

Zaterdag 11 mei // Lausanne (CH) > Andermatt (CH)

Het land mag dan wel neutraal zijn, het terrein is dat hier niet bepaald. Er hangt hoogte in de lucht vandaag! Dit wordt een magisch mooie rit langs ronkende namen: Gruyères kun je al ruiken van mijlenver. In het Simmental loeien de koeien in Dolby Surround. De Thunersee en de Brienzersee zijn machtige bergmeren. En we cruisen ook door de filmische Furkapas, waar James Bond in Goldfinger in z’n Aston Martin DB5 achtervolgd werd door een blonde schone in een Mustang convertible. Who’s feeling lucky today?

Zondag 12 mei // Andermatt (CH) > Bérgamo (IT)

Italia, arriviamo! De beestig mooie bochten van de Gotthardpas voeren ons naar onze laatste bestemming. Onderweg groeten we het Lago Maggiore, het Lago di Lugano en het Lago di Como. Hoe meer meren, hoe liever. We komen zelfs langs Villa d’Este, wereldberoemd voor z’n jaarlijkse Concorso d’Eleganza. Hier zal jouw classic car zich onvermijdelijk thuis voelen. Helaas kan hij hier niet blijven staan. We moeten nog van alles en weer doorgaan.

Zondag 12 mei // Bérgamo (iIT) > Wevelgem (BE)

De zevende Grand Tour zit erop. En volgend jaar? Dan zingen we op de ‘vlieger’ van: Lasciatemi cantare, sono un italiano. Un italiano vero.

Praktisch

Organisatie

Le Grand Tour is een organisatie van Lessix. Dat zijn Benoit Claus, Mathieu Claus, Frederik Daenekindt, Louis De Jaegere, David Oosterlynck, Laurent Suys.
Meer over ons.

Wanneer

woensdag 8 mei 2024 > zondag 12 mei 2024
Woensdagmorgen heenvlucht en start rally - zondag einde rally, prijsuitreiking en terugvlucht

Kostprijs

Prijs omvat inschrijving / deelname in organisatiekosten / roadbooks / vluchten / kledij / aanwezigheid technische interventie teams / bagagewagen / kosten verplichte verzekeringen / kamer met ontbijt (op basis van dubbele kamer, overnachtingen in 4* en 5* hotels) / apero, catering en events / transport heen en terug van oldtimer op vrachtwagen

Voorwaarden

Enkel de voertuigen gebouwd tussen 1930 en 1975 (modeljaar) worden toegelaten. Voertuigen gebouwd na deze datum, maar waarvan een identiek model (zelfde type én motorisatie) reeds vóór 1975 in productie was mogen deelnemen aan de selectie.

Het toegelaten aantal deelnemende voertuigen is 75 voor zover ze voorzien zijn van hetzij een BEHVA identificatiefiche, hetzij een FIVA Identity Card (FIVA pasport).

Het organiserend comité behoudt zich het recht voor om de inschrijving van een voertuig te weigeren zonder hiervoor een reden te moeten opgeven. Wordt de inschrijving niet aanvaard, dan zal het inschrijvingsgeld integraal worden teruggestort.

Vorige editie