Le Grand Tour 2022

woensdag 25 mei 2022 > zondag 29 mei 2022

Le Grand Tour is geen koers, het is een jaarlijkse rally voor classic cars met modeljaar 1975 of vroeger. Een trip voor klasbakken, en het is ‘men only’. Graag nodigen we jou en je co-piloot weer uit voor een road trip op eigen tempo en zonder zorgen. Het logistieke regelen wij: vliegtuig, transport, logies, culinaire proeverijen... jij rijdt en je geniet. Waarom niet?

We landen in Gerona, waar je wagen op je wacht. We doorkruisen parels van streken en steden. We zien ze samen, eten samen, rijden samen. Of alleen. Je bent je eigen baas. En voor de fans: Le Grand Tour is ook een regelmatigheidsproef. Je mag elke dag meedingen naar de titel en wie weet pak je op het einde de trofee. Maar rijd je liever losjes mee, richt je blik dan op de einder en start cruising. Niks moet.

Het parcours

woensdag 25 mei // wevelgem (be) > gerona (es)

We landen op de set van Game of Thrones. Wie kan dát zeggen? Wij dus. Maar we hebben in Gerona natuurlijk vooral aandacht voor onze oogverblindende bolides die in het Spaans staan te blinken. We nemen prompt plaats en zonder te verpinken openen we de debatten: ignition on.

woensdag 25 mei // gerona (es) > andorra

Laat je innerlijke berggeit los (als je copiloot akkoord gaat): het gaat van bij de start algauw bergop. We kronkelen door bossen en valleien richting een miniprinsdom dat heerlijk zacht genesteld ligt in de décolleté van grote zussen Spanje en Frankrijk. Hier lag vorig jaar rond deze tijd nog sneeuw. Andorra? J’adore.

donderdag 26 mei // andorra > carcassonne (fr)

Vámonos. Zeg maar adiós met het handje, vandaag laten we Spanje definitief achter ons. En waarom door de berg gaan als je erover kunt? We temmen el Pas de la Casa en bollen zo het land van Alain Prost binnen. Maar eerst gaan we... Weet je wat? Het is een verrassing. Op eenzame hoogte.Slapen doen we straks in Carcassonne, aan de voet van de Cité, een versterkt bolwerk met drie kilometer muur en 52 torens. On va dormir comme un caillou.

vrijdag 27 mei // carcassonne (fr) > avignon (fr)

Klaar voor de langste rit? We cruisen langs de Méditerranée met links van ons de Haut-Languedoc en rechts van ons de Camargue. Schoonheid troef aan beide zijden.En pal voor ons: de Provençaalse pausenstad. Al ooit eens gedineerd onder een plataan die drie eeuwen telt? (Entre parenthèses: Wie danst vanavond op de pont?)

zaterdag 28 mei // avignon (fr) > marseille (fr)

Onderweg van het Palais des Papes naar Le Vieux Port kom je niks dan grote Franse glorie tegen: Cavaillon, Saint-Rémy de Provence, de Lubéron, Aix-en-Provence... Het is een streek met adelbrieven.Tot slot wacht Hôtel Dieu, naast de pittoreske Vieux Port de Marseille, met een uniek zicht op de boven alles en iedereen uittorende basiliek Notre Dame de la Garde, engelbewaarder van de grootste havenstad van Frankrijk.Een betere plek bestaat niet om ons vijfde jubeljaar in stijl te vieren. Ce soir, on dîne comme des stars.

zondag 29 mei // marseille (fr) > toulon (fr)

C’est presque fini, mon kiki. Rest ons nog de verbindingsrit naar Toulon, een laatste keer genieten van de Franse keuken, en uiteraard een groot applaus voor de winnaars van de Regularity. We zijn vijf mooie dagen verder. Wevelgem wacht. De vlieger ook. Ignition off.

zondag 29 mei // toulon (fr) > wevelgem (be)

De vijfde manche van je Grand Tour door Europa zit erop. En volgend jaar? Madre madonna, dan lonken de eilanden.5 jours – un homme – sa bagnole – la gloire.